måndag 19 oktober 2009

Reflektion 3 inlägg 2

På sidan 232 så står mycket om hur lärare har fått mindre tid till planering och lektioner har blivit kortare. Även att det blir bara fler och fler i klassrummen.

När jag läste det här tänkte jag direkt på hur lite tid vissa lärare har på sig att planera och att det är nästan omöjligt att åstadkomma det man är satt att åstadkomma. Och att lärarna verkligen måste tänka på vad de köper in, så de inte köper in något som de inte behöver just då, för att de inte ska få slut på sin budget som lärarna har till att köpa in t.ex. böcker. Att lärarna alltid måste tänka på hur skolan ska kunna få mer pengar och lära ut till eleverna så bra som möjligt. Men det blir ju så svårt det också numera för att det blir bara fler elever i klassrummen och att man inte kan hjälpa alla som verkligen behöver hjälp. För att man drar in på vissa resurser som t.ex. en extra i klassrummet så får mer elever hjälp än om det bara är en lärare som skulle vara i klassrummet och hålla det lugnt i klassrummet inget av detta är lätt som lärare men det är inte så mycket man kan göra åt det eftersom det är kommunerna som ger ut pengar till skolorna i sitt område. Vissa kommuner har det bra och vissa går minus inte så bra för då får skolorna mindre pengar i de kommuner som går minus. Så det är inte riktigt rättvist enligt mig. Som lärare behöva tänka på allt det här, är inte alltid det bästa för att det ska bli så bra som möjligt på lektionerna m.m.

Reflektion 3 inlägg 1

På sidan 205 så står det att det talas mycket om t.ex. hur många som inte blir godkända i grundskolan, och hur många som lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg.

Men det talas aldrig om något varför eleverna går ut utan fullständiga betyg eller om varför elever i grundskolan inte blir godkända.

Varför sätter man bara statistik på hur många som inte blir godkända i grundskolan och varför är det så många som lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg?

Något som jag kom på att tänka på var en sak som jag skulle tro vara en sak som många i gymnasiet gör, det är att skolka för att eleverna inte tycker om ämnet eller att eleverna inte tycker om läraren pågrund av att visa lärare är orättvisa och favoriserar vissa eller att man tycker inte om hur läraren undervisar m.m.

Sen tänkte jag lite på grundskolan och då kom jag på att när jag själv gick i grundskolan så fick vi bara veta betyget som vi fick på proven t.ex. Aldrig fick man veta vad man hade gjort för fel på de tal eller frågor som man inte kunde eller hade svarat fel på. Man tänker inte på det så mycket som lärare säkert, men det är rätt så många elever som är rädda för att gå fram och fråga läraren varför man fick det betyget, eller varför det var fel på den här frågan eller talet.

För att om eleverna inte får veta vad de har gjort för något fel, då kommer eleverna inte att lära sig de sakerna som de har haft fel på. I den årskursen de går i.